Миграционната служба на Русия ще монтира устройства за сканиране на пръстови отпечатъци на чужденци

Федералната миграционна служба на Руската федерация ще монтира устройства за сканиране на пръстови отпечатъци на чужденци на всички гранични пунктове, пише в броя си от понеделник вестник „Известия“, съобщава БГНЕС.

Това „ще позволи на границата да бъдат откривани чужденци, които се опитват да влязат в страната с ново име, ако преди това име е бил отказан достъп”. В момента пръстови отпечатъци дават трудовите имигранти от безвизови страни – в рамките на 30 дни от датата на влизане, за да получат разрешително за работа (или патент). Не е ясно дали тази практика ще бъде прилагана за всички чужденци, отбелязва изданието.

В Русия може да се влезе през около 400 ГКПП, от които 200 са за пътници, всички трябва да бъдат оборудвани с новата дактилоскопска техника. Планира се това да стане в продължение на следващите четири години – до 2020, посочва изданието, което се позовава на свой източник.

От 2014 година на аерогарите в Москва и Петербург работят в експериментален режим комплекси за проверка на пръстовите отпечатъци.