Меркел поставя под съмнение сътрудничеството със САЩ

В случай, че се потвърдят съмненията, че служителят на немското външно разузнаване е американски шпионин, то това ще постави под съмнение перспективите на партньорските отношения със САЩ, съобщи Reuters, позовавайки се на изявлението на канцлера на Германия Ангела Меркел на пресконференцията в Пекин.

Напомняме, че по-рано прокуратурата на ФРГ заяви, че 31-годишният немец е заподозрян в съпричастност на шпионаж за чуждестранни разузнавателни служби. Неговата самоличност, а също неговата принадлежност към определен вид спецслужби официално не се уточняват.

В същото време, по данни на немски медии, задържаният е работил към Федералната разузнавателна служба на Германия (BND) и се обвинява в шпионаж в полза на САЩ, като е започнал да работи за Вашингтон от 2012 година. Министерството на външните работи на Германия се обърна към посланика на САЩ в Берлин Джон Емерсън във връзка с инцидента. В немското ведомство се надяват на неговото съдействие по въпроса за „скорошно изясняване” на всички обстоятелства по този случай.

От своя страна, Белият дом и Държавният департамент на САЩ засега отказват да коментират задържането на служителя на BND.

През октомври на 2013 година в резултат на разобличаване на Едуард Сноудън (бивш служител на американски специални служби), стана известно, че служби на САЩ са работили на територията на ФРГ, а основно – прослушвали телефоните на Меркел.

Президентът на САЩ Барак Обама забрани през януари 2014 година на службите да следят ръководителите на държавите-партньорки.