Меркел няма да отиде на Парада на победата в Москва

Германският канцлер Ангела Меркел няма да присъства на Парада на победата в Москва по случай на 70-годишнината от победата във Втората световна война на 9 май.
Решението за това е взето от Меркел след дълго колебание заради напрежението вследствие на украинската криза, потвърди правителствен говорител, цитиран от БНР и БТА.

„В светлината на събитията в Украйна е невъзможно за Меркел да присъства на традиционния парад на Червения площад“, заяви говорителят, цитиран от Ройтерс.

Канцлерът обаче ще положи венец на Гроба на незнайния воин в руската столица на следващия ден, отбелязва Ройтерс.

В Кремъл не разполагат с информация за отказа на Ангела Меркел да посети Москва на 9 май за празнуването на Победата във Великата отечествена война, предаде Интерфакс.

„Не разполагам с такава информация. Кремъл кани всички, които са имали отношение към това (Победата). Решението вече е на тези, които са получили покана“, заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

Според в.“Ди Цайт“, който се позова на източници от нейното обкръжение, Меркел е взела това решение преди няколко дни. Тя е получила поканата си от руския президент Владимир Путин още миналото лято, но не е дала отговор.