Меркел защити позицията си за отворени граници

Приемът на кандидати за убежище, които пристигат в Германия, е „най-трудната задача след обединението“, каза германският канцлер Ангела Меркел в ток шоу в тв канала ARD, публикува bgnes.com.

Така тя коментира очакваните в Германия тази година между 800 000 и 1 млн. мигранти, търсещи убежище. Сондажите показват спад на подкрепата за Меркел и консерваторите, като тя е критикувана от собствените си съпартийци заради политиката си спрямо бежанците. В същото време тя заяви, че отказва да участва в състезание между държавите за това кой ще бъде най-негостоприемен с бежанците. Меркел каза, че се чувства горда с приятния имидж, показван от Германия. Тя призна, че цифрите за притока на кандидати за убежище варира, и че никой не може да каже колко бежанци ще пристигнат в бъдеще, но отново отхвърли всякаква идея за затваряне на границите. Тя се защити от обвиненията, че ги призовава сама включително и със снимката си с мигранти в бежански приемен център.
„Мислите ли, че 100 000 души напускат родината си, заради такова селфи?“възкликна тя. Меркел, заричайки се да не дава фалшиви обещания, призна, че интегрирането на новодошлите няма да е лесно и че трябва още да се работи – с администрациите и общините, за да се организират грижите за тях в материално отношение. Меркел посочи, че трябва също да се търси сътрудничество от страна на европейските партньори, които трябва да бъдат убедени да поемат своята част от тази задача. Канцлерът Меркел е на власт от десет години и е преживявала различни бури, като популярността й не е намалявала. Сега обаче това се случва. В редиците на християндемократите има недоволство и критики срещу нея, но такова започна и сред баварските партньори от Християнсоциалния съюз, които са на първа линия да приемат новопристигналите бежанци.

Трийсетина депутати от Християндемократическия съюз на Меркел се обърнаха към нея чрез сайта на списание „Фокус“, за да я критикуват за нейната политика на отворени граници. Меркел наблегна върху необходимостта от интегриране на мигрантите, тъй като според нея идеята за мултикултурно общество е илюзия и тя означава, че всеки има право да си прави каквото иска. Меркел подчерта, че всъщност всеки трябва да се подчинава на законите на страната, която го е приела.