Меркел: в интерес на всички е да се разбере, кой приложи сила в Киев

Германският канцлер Анхела Меркел коментира създалата се ситуация около наскоро появилия се в интернет запис на  разговор между върховния представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън и естонския външен министър Урмас Пает. Напомняме, в записа се чува: „Снайперистите, които стреляха по протестиращите и по полицаите в Киев, са наети от някой от лидерите на Майдан. В момента има все по-силно разбиране, че зад снайперистите стои не Янукович, а някой от новата коалиция“, казва Пает в разговора.

Отговаряйки на въпросите на журналистите в Брюксел на извънредната среща на върха на ЕС заради Украйна, Меркел отбеляза, че е необходимо да се проведе разследване и да се изясни, кой именно е използвал сила в Киев и участвал в убийствата на полицаи и протестиращи хора на Майдан.

„Мисля, че това е в интерес на всички страни. По мое мнение, новото украинско правителство е готово за това“, заяви германският канцлер на срещата. Тя отбеляза, че на разположение вече има голямо количество материали за разследване.