Меркел: Берлин признава, че Червената армия е изиграла решаваща роля в освобождението на Германия

В Германия помнят, че Червената армия е изиграла решаваща роля за освобождението на страната от фашизма. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след преговорите с руския президент Владимир Путин.

„От моя гледна точка, пактът Молотов-Рибентроп е трудно да се разбере, ако не се отчете допълнителният таен протокол, – отбеляза канцлерът. – От тази гледна точка аз смятам, че това е било неправилно, това е било извършено незаконно“.

„Още повече, разбира се, Втората световна война започна от национал-социалистическа Германия, – призна Меркел. – И ние, Германия, носим за това отговорност“. „Това е наша историческа отговорност и ние постоянно ще напомняме за това, – каза германският канцлер. – За това, че по наша вина милиони хора са загубили живота си и че Червената армия е изиграла решаваща роля в освобождението на Германия“.

Канцлерът на Германия също така заяви, че за нея е било важно да посети Москва, за да почете паметта на воините, загинали през Втората световна война.

„Аз пристигнах в Москва в трудна за германско-руските отношения ситуация, – отбеляза Меркел. – Но за мен бе важно заедно с руския президент по повод 70-тата годишнина от Победата във Втората световна война да почетем паметта на загиналите в нея“.

Германският канцлер припомни, че в неделя е положила венец на Гроба да Незнайния воин. „Като федерален канцлер, се прекланям пред милионите жертви, причина за които е предизвиканата от национал-социалистическа Германия война“, отбеляза Меркел. – Ние постоянно ще си даваме сметка за това, че на народите от тогавашния Съветски съюз и на войниците от Червената армия се пада най-голямата част от жертвите в тази война“.

„Искам да напомня, че руските, украинските, белоруските и други бойци от Червената армия освободиха Берлин и заедно със западните си съюзници освободиха цяла Германия от нацисткото господство“, посочи Меркел.

Русия и ФРГ са солидарни в оценката на събитията от Втората световна война и извлечените от тях уроци, заяви руският президент Владимир Путин след преговорите с германския канцлер.

„Ние с канцлера почетохме паметта на жертвите на Втората световна война, която се превърна в най-голямата трагедия за целия свят и за нашите народи, – каза руският президент. – Ние сме солидарни в оценките на тези събития, извлечените от тях исторически уроци“.

„Днешната съвместна церемония (полагането на цветя на гроба на Незнайния воин) напомня за трудния път, който е трябвало да изминат Русия и Германия в името на примирието, да забравят горчивите обиди и ожесточения и да преминат към взаимно разбирателство и сътрудничество“, подчерта Путин.

Той също така изрази признателност към Ангела Меркел „за изказаните от нея искрени думи на съжаление във връзка с престъпленията на фашистка Германия по отношение на гражданите на нашата страна“.