Мексико има шансове да разшири износа си за Русия

Мексико има добри перспективи за увеличаване на износа за Русия на зеленчуци, плодове, леки автомобили и електроника, заяви председателят на Мексиканско-руския комитет към Мексиканския бизнес съвет Хосе Карал, цитиран от РИА Новости.

„Имаме зеленчуци, плодове. Мексико може да се възползва, за да изнася авокадо, зелена салата, краставици, домати, люти чушки, портокали и грейпфрути“, поясни Карал.

По думите на председателя на Мексиканско-руския комитет, Мексико може също така да увеличи предлагането на автомобили и резервни части.

„По отношение на износа на автомобили Мексико се нарежда на четвърто място сред износителите в света през миналата година с експорт на автомобили и части в размер на 65 млрд. долара“, твърди председателят на кометета.

„Това ни интересува все повече и повече, както и доставките на електроника. Мексико положи значителни усилия, за да произвежда електротехника, така че за нас е интересно, че Русия отваря врати. Те винаги са били отворени, но сега има още повече възможности“, отбелязва още Карал.

По-рано мексиканският посланик в Москва Рубен Белтран заяви, че страната му е готова, ако е необходимо, да увеличи доставките на месни продукти за Русия.

Заявката на централноамериканската страна дойде, след като руският президент Владимир Путин подпеса указ на 6 август за прилагането на специални икономически мерки спрямо Западните сили. Вносът на някои стоки от страни, които наложиха санкции срещу Москва, бе ограничен в рамките на една година.

В списъка попадат говеждо месо, свинско месо, птиче месо, сирене и млечни изделия, ядки, плодове и други продукти.