Международна изложба на съвременно руско изкуство в РКИЦ

От 19 до 26 март в Руския културно-информационен център в София ще се състои Международната изложба на съвременно руско изкуство „Седмица на Изкуствата в София” (Bulgarian Art Week).

Темата на изложбата е „Светът без граници“. Тя е част от мащабна програма, представяща съвременно руско изкуство и в Китай, Чехия, Люксембург и Италия.

Изложбата включва: живопис, графика, скулптура, декоративно-приложно изкуство, занаяти, художествен текстил и фотография – повече от 200 арт-обекта. Ще бъдат представени както творби на млади автори, така и на известни руски художници, творбите на които се съхраняват в държавни музеи и частни колекции.

Сред участниците в изложбата – руски художници от Москва, Санкт-Петербург, Иркутск, Нижний Новгород, Рязан, Вологда, Биробиджан, Магнитогорск – общо са представени повече от 20 руски града. Художниците работят в различни стилове – от академизма до импресионизма и абстракции.

Концепцията на изложбата, че изкуството е една от онези сфери, където не са важни езиковите граници. То е разбираемо във всяка страна, независимо от начина на живот и култура. Художниците, графиците, майстори на народния занаят и фотография, черпещи вдъхновение от безкрайното многообразие на родната природа и нейната уникалност, ще подарят на гражданите на София една възможност без граници да посетят китните места на Русия, да видят нещо незримо, емоционално, това, което често наричат „истинско славянско“.

В рамките инициативата ще бъдат организирани творчески работилници, на които руските художници ще покажат своето майсторство и ще го споделят с колегите си от България.

Организаторите са: Руски културно-информационен център в София, Творческия съюз на художниците в Русия и Световна фондация на изкуствата.

Източник: http://www.kafene.bg/