Медии: Руски изтребители ще ескортират самолета на Асад в Иран

Четири руски изтребителя ще ескортират самолета на сирийския президент Башар Асад при предстоящото му в края на декември посещение в Иран, съобщи ливанската агенция Ал Diyar, предаде РИА Новости.

Вече е било изпратено предупреждение до командването на военната коалиция начело със САЩ нейни самолети да не приближават ескорта, за да се избегнат нежелателни стълкновения и инциденти.

„Командването на авиацията на международната коалиция, оглавявана от САЩ, е предупредено да не приближават техните сили самолета на Асад с цел да бъдат избегнати сблъсъци“, пише изданието, добавяйки, че маршрутът на сирийският президент ще премине през въздушното пространство на Ирак.

Посещението на сирийския президент в Иран ще е второто му напускане на страната за последните четири години. През октомври той бе в Москва за разговори с Владимир Путин.

По-рано агенция Fars, позовавайки се на източници, съобщи, че сирийският лидер ще посети Техеран или в края на декември, или в началото на януари, но потвърждение на тази информация все още няма.