Медии: Пентагонът притеснен от руския „Каньон“

Пентагонът изразява безпокойството си от руската разработка на подводен безпилотен апарат, който може да носи ядрени бойни глави, да се движи с висока скорост и да е с много голяма далечина на плаване, пише The Washington Free Beacon, цитиран от „Руски дневник“.

По данните на изданието, Пентагонът е кръстил руската разработка „Каньон“, а новият проект е част от осъществяваната от Русия модернизация на ядрените сили на страната.

„Този подводен безпилотен апарат ще има висока скорост и ще е в състояние да преодолява големи разстояния“, коментира пред The Washington Free Beacon анонимен източник, който подчертава, че проектът все още е далеч от създаване на прототип и етап на изпитания.

Изданието твърди, че „Каньон“ ще може да атакува ключови бази на американските подводници.

Военноморският аналитик Норман Полмар предполага, че е възможно „Каньон“ да се създава на базата на съветското ядрено торпедо Т-15, за което той пише в една от своите книги.

„Руският флот и неговият предшественик, флотът на СССР, бяха новатори в сферата на подводните системи и оръжия“, отбелязва Полмар който допълва, че това се отнася и до най-съвременните торпеда в света.

За новия подводен комплекс се заговори, след като генералният директор на Централния научно-изследователски институт „Курск“ Лев Клячко съобщи, че се работи в тази област.