Медведев : Харковските споразумения между Русия и Украйна са обект на денонсиране

Така наречените харковските споразумения с украинския президент Виктор Янукович подлежат на денонсиране.Това каза министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев на президента Владимир Путин по време на срещата на Съвета за сигурност на Русия, съобщи  ИТАР – ТАСС .

Според министър-председателя, Русия има загуба на приходи от 11 млрд. долара. „Мисля че,  е напълно основателно да се повдигне въпроса за изплащането на тези средства от бюджета на Украйна, което може да бъде направено по съдебен ред, въз основа на денонсиране на  споразумението“,предложи Медведев.

„Със сигурност това са строги мерки, а от друга страна няма документ,но пък има коректно плащане от наша страна.И нашите украински партньори трябва да разберат, че просто така за нищо не се плаща“, отбеляза руският премиер. Към днешна дата  няма основания за продължаване на този договор“. Има един принцип на международното право, че договорът остава в сила дотогава, докато действат обстоятелствата, довели до него“, поясни  Медведев.

„Украйна има  значителен дългове  към Руската Федерация, както държавни, така и корпоративни“, обясни той. „Включително и 3 млрд. евро заем, който  наскоро им предоставихме, съгласно вашите договорености, под формата на закупуване на емисии на еврооблигации. И натрупания дълг към Газпром – около $2 милиарда,изброи от списъка руския премиер. По този начин, общата сума на пасивите нарасна до една значителна сума“. Президентът  попита: „11 и 5″? (Милиарда долара ).“Да“,потвърди главата на правителството ,-“ $ 16 милиарда“.

Путин напомни: „Ние сме предвидили това обезщетение за енергийните източници веднага, след подписването през 2010 г., но го направихме  това занапред, като се има предвид ,  че самото удължаване на престоя на флота ще започне от 2017 година. “

От своя страна, Медведев потвърди, че „това в действителност е аванс в съответствие с нашите специални споразумения от този период“. „По принцип  можехме да не  платим тези пари, но ние ги изплатихме, като се има предвид , че това са условията на договора и  по този начин помогнахме  на украинската държава. Но като се имат предвид променените обстоятелства, този аванс трябва да бъде върнат“, каза той .

Президентът се съгласи: „Да, ние наистина имаме такива основания“.

Договорът за флота беше подписан от президентите на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович на  21 април 2010 г. в Харков. Според документа от 28 Май 2017, споразумението между Украйна и Руската Федерация относно статута и условията на Черноморския флот на РФ в Украйна, се удължава още за 25 години.

В договора се предвижда също така увеличаване на наема за Черноморския флот от 28-ми май 2017 до  100 милиона долара годишно и допълнителни средства, получени чрез намаляване на цената на газта, доставян в Украйна .