Александър Медведев: „Турски поток“ се отлага заради политическата криза в Турция

Първата линия от „Турски поток“ се отлага заради политическата криза в Турция, съобщи днес заместник-председателят на управителния съвет на „Газпром“ Александър Медведев, цитиран от ТАСС.

„Газпром“ и турската компания „Боташ“ подписаха меморандум за взаимно разбирателство за строителството на морски газопровод от Русия към Турция през Черно море през декември миналата година. Решението за проекта „Турски поток“ бе обявено при визитата на президента на Русия Владимир Путин в Анкара на 1 декември 2014 г.

Днес Медведев съобщи също, че европейски финансови институции проявяват предварителен интерес към финансирането на „Северен поток-2“, като „Газпром“ е започнал консултации и разчита на пари от Европа и Азия.

Акционерните договорености по „Северен поток-2“ остават в сила и се очаква той да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г. Проектът „Северен поток-2“ предвижда да бъдат построени две нови линии на газопровода, минаващ по дъното на Балтийско море от Русия до Германия, с обща мощност 55 млрд. куб. метра годишно.

Медведев допълни, че „Газпром експорт“ прогнозира износът на газ тази година да бъде на равнище 158 милиарда куб. метра. По думите на Медведев „Газпром експорт“ всекидневно изнася в Европа с 100 милиона кубични метра повече газ, отколкото миналата година. Той добави, че компанията ще може през 2016-2017 година да продава 10% от износа си чрез газови търгове.

„Газпром“ уточни, че неотдавнашният търг на газ, на който за първи път тества новата форма на продажба, не е заместител на дългосрочните договори на компанията. „Тази форма на продажба бе допълнителен инструмент, който не е алтернатива на системата на дългогодишните договори“, посочи „Газпром“ в съобщение.

По-рано този месец „Газпром“ проведе първия си търг, за да тества нов механизъм за определяне на цената. Компанията продаде над 1 милиард кубични метра от общо предложени 3.2 милиарда, като цената беше по-висока, отколкото при дългосрочните договори за периода октомври 2015 – март 2016 г, информира dnevnik.bg.