Медведев: Сдобряване със САЩ без отмяната на санкциите е невъзможно

Няма да има подновяване на двустранните отношения между Русия и САЩ, докато над Москва продължава да има санкции. Те силно са навредили на връзката между двете държави, обяви руският президент Дмитрий Медведев пред американската телевизия CNBC и посочи, че за сдобряване не може и да става въпрос, пише „Стандарт”.

„Абсолютно невъзможно е. Нека сме наясно: Не ние измислихме санкциите, а международните ни партньори. Както казваме в Русия – Господ ще ги съди“, обяви Медведев.

„Ще се справим с тези санкции. Нямам никакво съмнение, че след време те ще паднат. Но не можем да отречем факта, че навредиха на отношенията ни“, добави руският президент.

Той отхвърли и спекулациите, че Русия прави жест по конфликта с Украйна, след като нареди връщане в базите на разположените по границата над 17 000 войници.

„Това не е сигнал за Вашингтон. Това решение е част от руската вътрешна политика. Може да го тълкувате както си искате, но не е никакъв сигнал“, обяви Дмитрий Медведев.

Според него властите в Киев трябва да седнат на масата за преговори с лидерите в източната част на страната за установяването на мир.

„Главната ни задача днес е да помогнем в Украйна да настъпи мир. А това може да се случи единствено чрез преговори. Централната част на Украйна, централното правителство трябва да чуе гласа на източната част на Украйна. Харесват ли им тези хора или не, както и да ги наричат, те трябва да седнат на масата за преговори и да се договорят с тях за това как ще живеят заедно занапред, дали искат да живеят заедно. Това е най-важното“, каза още Медведев.