Медведев: Русия ще приема решения за операцията в Сирия в зависимост от развитието на събитията

Русия ще приема решения за военните си действия в Сирия, изхождайки от националните си интереси, договореностите с Дамаск и в зависимост от развитието на ситуацията. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизия Euronews, предаде ТАСС.

Той припомни, че ВКС на РФ действат в Сирия, първо, за защита на националните интереси на страната, тъй като там се намират хиляди „терористи, готови всеки момент да напуснат местата си и да тръгнат да устройват терористични актове в Русия“ и второ, въз основа на молбата на сирийския президент Башар Асад.

„Затова ще приемаме решения за военния компонент предвид тези два фактора и, естествено, в зависимост от това, как ще се развиват събитията“, подчерта Медведев, отговаряйки на въпрос за това, какви военни действия е готова да предприеме Москва, за да прекрати ескалацията на конфликта в Сирия.

Руският премиер определи като главна текуща задача „да се договорим за това да започнат преговорите между всички страни в сирийския конфликт и да се определят терористичните групировки, защото около това се въртят безкрайни спорове за това кой е добър и кой е лош“. „Според мен, там всичко е абсолютно ясно, всичко останало е, както се казва, от лукавия“, каза Медведев.