Медведев: За Русия отношенията с Азербайджан и Армения са еднакво важни

За РФ отношенията с Азербайджан и Армения са еднакво важни. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев на среща с азербайджанския президент Илхам Алиев, предаде ТАСС.

Медведев отбеляза, че между Москва и Баку се развиват отношения на стратегическо партньорство. „Има редица проекти между сраните ни – в икономическата и хуманитарната сфера, както и партньорство по много политически въпроси“.

„Очевидно е, че днешната визита трябва да се използва максимално за тези цели. Разбира се, сега ситуацията не е най-леката, за съжаление, на лице е изостряне на конфликта в Нагорни Карабах между Армения и Азербайджан. Няма да крия, че ние сме силно загрижени във връзка със създалата се ситуация. За нас отношенията с двете държави са изключително важни. В същото време ние сме ангажирани като участници в Минската група и като отговорна държава и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, към подходите, които бяха формулирани на ниво ООН“, каза Медведев.

Руският премиер изрази надежда, че ще бъде постигнато устойчиво примирие в зоната на конфликта в Нагорни Карабах. Русия ще направи всичко възможно за разрешаването му, каза той.

Медведев пристигна днес в Баку от Ереван, където вчера проведе преговори с президента и премиера на Армения Серж Саргсян и Овик Абрамян, припомня ТАСС.

След срещата с арменските лидери вчера руският премиер заяви, че Москва е готова да играе ролята на посредник в разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах. Най-важното в случая е да не се допусне преминаване на конфликта в „гореща фаза, тъй като това може да има трагични последствия за региона“, подчерта Медведев.

Той изрази надежда, че режимът за прекратяване на огъня ще се спазва, а политическият процес ще се възобнови, за да „се заемат с примирието дипломатите, а не военните“. Руският премиер увери, че Москва „и в бъдеще е готова да играе ролята на посредник в състава на Минската група, като използва влиянието си в рамките на съответните процедури“.