Медведев: Русия не може да гарантира цялостта на Украйна

Русия не може и няма намерение да гарантира териториалната цялост на Украйна, тъй като никога не е поемала подобни задължения, заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю пред агенция Bloomberg, цитиран от РИА Новости.

„На никого нищо не сме длъжни да гарантираме, защото никога не сме поемали подобни задължения, но ние изхождаме от това, че най-важната задача е да се успокои ситуацията на територията на Украйна, не да се гарантира нещо на някого, а да се успокои тази ситуация”, заяви Медведев в отговор на въпрос, може ли Москва да гарантира, че Луганска и Донецка област няма да станат част от Русия, а ще останат в Украйна.

Премиерът на свой ред призова „партньорите по диалога” да дадат гаранции от друг род.

„Нека нашите партньори по диалога, в това число Европа и САЩ, да гарантират нещо – това, че няма да се намесват във вътрешните работи на Украйна, нека те ни гарантират, нашите западни партньори, че няма да въвличат Украйна в Северноатлантическия алианс, че тези хора, които живеят на изток, няма да изгубят възможността да говорят на руски, че няма да дойде някакъв безумен „Десен сектор”, няма да започне да ги коли”, подчерта Медведев.

Като цяло обаче, според руския премиер, гаранции трябва да дават украинските власти на своя народ и именно затова е нужно провеждането на диалог.

„Украинските власти трябва да гарантират на своя народ, че на изток ще бъде спокойно, че те няма да използват военна техника, включваща танкове, самолети и хеликоптери срещу своите хора. Ето какво трябва да гарантират, да седна на масата за преговори и да говорят за бъдещето, по какъв начин изглежда то и за киевските власти, и за хората в Югоизточна Украйна”, поясни Медведев.

Според руския премиер, в момента по този повод има разногласия. Когато Киев настоява за запазване на унитарната държава, жителите в източната част на страната смятат, че подобна форма на държавно устройство не гарантира съблюдаването на правата им.

„Именно за това трябва да се проведе диалог, и резултатът от него трябва да е нова конституция, макар че ние нищо не налагаме – това е изцяло вътрешноукраински процес. Но ние разбираме, че в рамките на действащото правно поле този проблем няма да бъде разрешен. Доколкото разбирам, за това започнаха да говорят и някои хора в Киев. Надявам се, че това е добър сигнал”, допълни още Медведев.