Медведев пристига в Баку, където ще се срещне с президента на Азербайджан

Руският премиер Дмитрий Медведев днес ще посети Баку, където ще се срещне с президента на Азербайджан Илхам Алиев, както и с премиера на републиката Артур Расизаде, предаде ТАСС.

Очаква се на предстоящата среща днес Медведев да обсъди ситуацията в Нагорни Карабах с азербайджанските си партньори. Визитата на руския премиер не е била планирана предварително, но необходимост от провеждането й се е появила след изострянето на нагорно-карабахския конфликт, отбелязва агенцията.

Медведев пристига в Баку от Ереван, където вчера проведе преговори с президента и премиера на Армения Серж Саргсян и Овик Абрамян.

След срещата с арменските лидери вчера руският премиер заяви, че Москва е готова да играе ролята на посредник в разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах. Най-важното в случая е да не се допусне преминаване на конфликта в „гореща фаза, тъй като това може да има трагични последствия за региона“, подчерта Медведев.

Той изрази надежда, че режимът за прекратяване на огъня ще се спазва, а политическият процес ще се възобнови, за да „се заемат с примирието дипломатите, а не военните“. Руският премиер увери, че Москва „и в бъдеще е готова да играе ролята на посредник в състава на Минската група, като използва влиянието си в рамките на съответните процедури“.