Медведев: Преминаваме през криза, но рублата ще се засили

Дмитрий Медведев призова руснаците за търпение и спокойствие, като изрази увереност за бъдещето пред страната. Коментарът си на настоящата икономическа ситуация, руският премиер направи в интервю за „Вести“.

„Нека имаме малко търпение и погледнем как събитията ще се развиват в бъдеще… Преминаваме през криза, но в крайна сметка рублата ще се засили, така че сега най-важното е да запазим спокойствие и просто да погледнем към бъдещето. Сигурен съм, че всичко ще бъде наред“, отбеляза премиерът.

Медведев призна, че „едва ли някой е щастлив, когато цените в магазините се увеличават“. „Ясно е, че промяната на курсa за обикновените потребители винаги е лошa“, допълни министър-председателят.

Централната банка на Русия бе принудена да изготви алтернативен сценарий за руската икономика, който предвижда цена на петрола от 60 долара за барел през следващите три години. Това призна по време на брифинг гуверньорът на институцията Елвира Набиулина.

Тя обаче подчерта, че регулаторът все още смята, че развитието на подобен сценарий е малко вероятно.

„В тази ситуация през 2015 г. можем да очакваме малко по-висок ръст на инфлацията, отколкото в базовия сценарий, поради по-слабата рубла през годината, което очакваме“, посочи Набиулина.

Според очакванията на Руската централна банка през 2016-2017 г. инфлацията постепенно ще се забави, за да достигне целевото равнище от 4% до края на 2017 г. Набиулина увери, че рублата ще се стабилизира през пролетта на 2015 г.

/investor.bg/