Медведев предложи на Словения да смени газовия „поток“

Премиер-министрите на РФ и Словения в понеделник на среща в Любляна се обявиха за отказа от взаимната санкционна политика и за продължението на диалога в енергийната сфера, включително и в рамките на газовия проект „Турски поток“, предаде РИА Новости.

Руският премиер Дмитрий Медведев и словенският му колега Мирослав Церар размениха мнения по въпросите за двустранните отношения и ситуацията в другите държави.

Въпросът за санкциите

Руският премиер след преговорите в Словения разказа, че е бил обсъден въпросът за санкциите. Той отново подчерта, че инициативата за отмяната на ограниченията трябва да проявят страните от ЕС, които са ги въвели първи.

„На санкциите не бива да се радваме, санкциите трябва да се преодоляват. Предвид това, че тези санкции са били приети или инициирани не от руска страна, а от нашите партньори в Евросъюза, ние изхождаме от това, че и началото на отмяната на тези санкции трябва да бъде поставено по инициатива на Евросъюза“, каза Медведев.

Премиерът изрази увереност, че ситуацията рано или късно ще се стабилизира. „Още веднъж подчертавам, че никой не е заинтересован от санкциите“, каза Медведев, като изрази надежда, че консултациите по този въпрос ще бъдат продължени.

За излизане от политиката на санкциите се обяви и словенският премиер Мирослав Церар.

Украинският диалог

За санкциите премиерите са говорили в контекста на ситуацията в Украйна, която послужи като причина за въвеждането им от Европейския съюз.

По думите на Церар, Словения подкрепя политическото разрешаване на ситуацията в Украйна и използването на политически методи.

Медведев отново заяви, че Русия подкрепя териториалната цялост на Украйна с оглед на решенията, приети по Крим.

„Ние също изхождаме от факта, че този конфликт няма военно решение. За това, че той трябва да бъде решен с мирни средства, най-вече, по пътя на преговорите между всички страни в конфликта. Имам предвид, и официалните власти, и властите, съществуващи в момента в югоизточната част на страната“, каза руският премиер.

„Ако обстоятелствата се подобрят, ние много ще се радваме, това ще доведе до отмяна на санкциите“, заяви Церар, като обеща да сподели позицията си с останалите членове на ЕС.

„Поток“ за Словения

Премиер-министрите на РФ и Словения са обсъдили и темата за сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката. Медведев заяви, че Словения може да участва в проекта „Турски поток“, който замени така и нереализирания „Южен поток“, към който Словения навремето е проявявала голям интерес.

През декември 2014 г. заради неконструктивната позиция на ЕС Русия обяви отказа си от реализацията на „Южен поток“, който трябваше да премине през територията на България, Сърбия и Унгария.

„Но ние не стоим на едно място, и смятаме, че Словения, която винаги е заемала конструктивна позиция по този въпрос, може да участва в други проекти, включително и проекта („Турски поток“), в този период, разбира се, когато бъдат постигнати окончателните споразумения за реализацията му“, каза Медведев.

В Словения обаче, засега не бързат да участват в този проект. Премиерът Церар отбеляза, че словенските власти към момента не са готови да говорят за това, че страната може да стане транзитна страна в „Турски поток“. Той добави, че ако решението за участие бъде прието, то Словения ще направи всичко възможно. „Но тъй като това е още далеч във времето, е трудно да се каже нещо конкретно“, каза Церар.