Медведев нареди да се доставят хуманитарни помощи в Донбас

Руският премиер Дмитрий Медведев нареди да се изпратят хуманитарни помощи на бедстващото мирно население в Дебалцево и други населени места в зоната на конфликта, предаде РИА Новости.

В тези райони ще бъдат доставени не само продукти и предмети от първа необходимост, но и газ.

„Моля да бъдат подготвени всички необходими решения за оказване на хуманитарна подкрепа при съдействие на Министерството на извънредните ситуации на РФ, за да се достави хуманитарна помощ в съответствие с международните правила“, каза Медведев.

Той отбеляза, че в редица населени места в Източна Украйна „хората буквално гладуват, включително в Дебалцево“.

„Има още един проблем, който засяга газоснабдяването. По решение на украинските власти тази нощ бяха спрени доставките на газ в Донбас. Въпреки призивите да бъде възобновено снабдяването, това не се случва“, отбеляза Дмитрий Медведев.

Във връзка с това е разпоредено на Министерството на енергетиката и „Газпром“ да подготвят предложения за доставки на газ от Русия в Донбас в качество на хуманитарна помощ. Доставките на руски газ в Донбас ще започнат в най-скоро време, „ако разбира се, не бъдат предприети незабавни мерки за снабдяване по обичайната схема“, поясни руският премиер.

„Във всеки случай, хората там не трябва да мръзнат, затова нека бъдат подготвени необходимите предложения“, каза в заключение Медведев.