Медведев: ЕС няма да може да прави бизнес в Русия, игнорирайки интересите й

Докато в Евросъюза игнорират законните интереси на РФ, бизнес на пазара на Русия и ЕАИС ще правят други партньори, заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от РИА Новости.

„А ако партньорите ни от ЕС искат да четат лекции и да игнорират законните ни интереси, а именно така беше в историята с асоциирането ЕС-Украйна, то тогава, заповядайте, четете лекции! А бизнес на нашия пазар, на обединения пазар на Евразийския икономически съюз, ще правят други партньори. Нищо лично, както се казва“, заяви Медведев в интервю за международната агенция Sputnik.

Той подчерта, че сега не само руските производители заемат освободилите се ниши на руския пазар, но се увеличава и делът на азиатските, латиноамериканските и други доставчици.

„Но все пак ние разчитаме, че разумът ще надделее, че икономическата логика, логиката на взаимната изгода, ще се върне в отношенията ни с Европейския съюз“, отбеляза руският премиер.

По думите му, още сега неофициално постъпват молби от европейски колеги за отмяна на руските контрамерки.

„Особено, между другото, там се вълнуват за фермерите си. Но и в Русия чуваме позицията на нашите земеделски производители: моля ви, запазете този режим, дайте ни възможност да се изправим на крака, да оправдаем инвестициите. И аз като глава на правителството съм длъжен да взема под внимание тези съображения“, подчерта Медведев.

По думите му, Русия не възнамерява да започва преговори за условията за отмяна на санкциите, тъй като тя не ги е инициирала. Тази тема не присъства и в дневния ред на Мюнхенската конференция по сигурността.

„Друго нещо е, че тази тема така или иначе възниква при общуването с колегите, и особено с представителите на бизнеса. Именно предприемачите, които губят пари, добре разбират, че санкциите не носят нищо друго, освен икономическа вреда“, добави руският премиер.