МВР става на 135 години

Министерството на вътрешните работи чества 135-годишнината от създаването си. На тази дата е и професионалният празник на МВР.

Тържествената церемония по повод професионалния празник на министерството се състоя пред Паметника на Незнайния войн в присъствието на ръководния състав на МВР, Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, депутати, министри, дипломатически представители, служители и гости.

„МВР е символ на държавността и стабилност за нацията, особено през последната година, когато много от институциите, в това число и парламента, бяха поставени на изпитания, когато често напрежението вземаше връх. Българските полицаи доказаха, че умеят да запазват самообладание и присъствие на духа, дори и в най-тежките моменти“, заяви в своето изказване председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов.

„През изминалата година вие успяхте да съхраните обществения ред по време на масовите протести, при това без да попречите на гражданите да изразят свободно своите виждания. В същото време пазихте държавната граница и предотвратихте неконтролираното разрастване на бежанската вълна“, заяви Мерджанов в обръщението си към служителите на министерството.

По думите му България е доказала, че е сигурна граница на Европейския съюз.

Празничен водосвет и ритуал беше отслужен от Браницкия епископ Григорий, който освети знамената на структурните звена на МВР. Венци в памет на загиналите служители бяха поднесени пред Паметника на Незнайния воин от министър Йовчев, политическото и професионалното ръководство на министерството.

За конкретен и съществен принос в работата си през годината над 400 ръководни и редови служители са наградени от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и политическото ръководство на ведомството по случай професионалния празник.