МВнР на РФ: Ръководството на НАТО очевидно напълно е изгубило чувството си за реалност

Изказванията на председателя на Военния комитет на НАТО Петър Павел за „заплаха от Изток“ са изцяло откъснати от реалността и излизат извън рамките на етиката, заявиха от руското външно министерство, предаде ТАСС.

„Обърнахме внимание на излизащите извън рамките на етиката измислици на главния военен в НАТО за уж съществуващите „заплахи от Изток“ за изключително „миролюбивия и отбранителен“ Северноатлантически алианс. В частност, обърнахме внимание на твърденията на генерала, че Русия използва в борбата със Запада хибридна тактика, включваща „измъчвания и лъжи“, може да нанесе удар срещу територията на алианса в Прибалтика, както и на спекулациите за възможността за разполагане в Полша и балтийските страни на седем дивизии с цел да се „избегне поражението в този регион“, подчертаха в руското ведомство.

„Ако по-рано изказванията на господин Павел представляваха само набор от изтъркани тези, обусловени изключително от опасните поради силата на неприкритата си конфронтационност  вътрешноблоковите установки, то сега ръководството на Военния комитет на НАТО очевидно напълно е изгубило усещането за реалност и разбирането на причинно-следствените връзки на случващите се процеси в областта на европейската сигурност“, посочиха в МВнР на Русия.

В министерството напомниха, че именно НАТО осъществява безпрецедентно увеличаване на военната активност и инфраструктура в непосредствена близост до руските граници, така че изказванията за „заплахи от Изток“ на фона на тези действия „са върха на цинизма“.