МВнР на РФ: Проектът за създаване на черноморска флотилия на НАТО подкопава сигурността в региона

Проектът за създаване на черноморска флотилия на НАТО подкопава регионалната сигурност и стабилност, принуждавайки Русия да предприеме ответни мерки. Това се казва в публикувания в сряда на сайта на МВнР на РФ отговор на официалния представител на дипломатическото ведомство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„В ръководството на НАТО този съмнителен проект засега не се коментира. Според информацията в медиите е известно, че румънците го предлагат в дневния ред на предстоящата през юли среща на върха във Варшава“, каза Захарова.

Според нея „напълно очевидно е, че разговорите на тази тема, да не говорим за практически решения, ако такива, разбира се, се състоят, няма да способстват за запазването на Черно море като регион на мир и добросъседство, за което на думи така настояват от Букурещ“. „Наред с разполагането на елементи от системата за ПРО в Девесел и другите обекти от военната инфраструктура на САЩ и НАТО на територията на Румъния и други страни те показват стремежа си към увеличаване на военната активност в региона в непосредствена близост до границите на Русия“, добави Захарова.

„Това сериозно подкопава сигурността и стабилността в тази част на континента, принуждавайки Русия да предприеме адекватни ответни мерки за осигуряването на собствената си безопасност“, отбеляза тя.

„Идеята първоначално принадлежи на Букурещ. Именно там насърчават тази инициатива. Позиционирайки се като „форпост“ за сдържането на Русия на „източния фланг“ на Северноатлантическия алианс, Румъния вече не за първа година по всякакъв начин съдейства за увеличаването на военното присъствие на САЩ и НАТО в Черноморския регион, издигайки при това и собствените си инициативи. Сред тях е създаването на постоянна групировка на обединените ВМС на блока в Черно море. Според румънските представители това би се превърнало в „естествено допълващ компонент“ на присъствието на сухопътни сили на НАТО в региона“.

„Според предложенията на Букурещ основата за такава „флотилия“ трябва да съставят кораби от ВМС на регионалните държави-членки на алианса (България, Румъния и Турция), – поясни Захарова. – Освен това, групировката се предлага да се усилва и с кораби от други държави от НАТО, най-вече, САЩ, Великобритания, Германия, Италия и Франция на ротационна основа. Авторите на идеята поканиха в състава на бъдещата групировка и черноморските „партньори“ на блока – Украйна и Грузия. Както е известно, украинският президент Петро Порошенко по време на неотдавнашната си визита в Букурещ изрази готовност от страна на Киев към този проект“.