МВнР на РФ: Позицията на Турция не позволява да се разчита на нормализиране на двустранните отношения

Позицията на турските власти не позволява да се разчита на нормализиране на двустранните отношения с Русия в обозримо бъдеще. Това се казва в обзора на руското външно министерство „Външнополитическата дейност на Русия през 2016 г“, публикуван на сайта на ведомството, предаде ТАСС.

„Отношенията с Република Турция до определен момент се развиваха успешно, поддържайки контакти на различно равнище. В същото време в тях постепенно нарастваше негативният потенциал, увеличаваха се разногласията в позициите по редица въпроси от двустранния дневен ред и регионалните проблеми“, се отбелязва в обзора на руското външно министерство.

„Проведеният от Анкара враждебен акт по отношение на Русия (на 24 ноември), когато турските ВВС свалиха над територията на Сирия руския бомбардировач Су-24, изпълняващ задачи в рамките на контратерористичната операция в САР, доведе до практическото замразяване на двустранните връзки“, се посочва още в документа.

Руската страна е предприела редица стъпки с цел защита на руските граждани и осигуряване на тяхната безопасност, припомнят от руското МВнР. Сред тях са прекратяването на безвизовия режим за пътуванията на турските граждани, въвеждането на забрана за внос на някои видове селскостопански продукти от Турция и за осъществяването на чартърните полети между двете страни, установяването на мораториум на туристическите пътувания в Турция и приемането на редица специални ограничителни мерки по отношение на двустранното търговско-икономически и междурегионално сътрудничество.

„Преустановени са контактите по политическа и военна линия. Заеманата в момента от турското ръководство антируска позиция не позволява да се разчита на нормализиране на двустранните отношения в обозримо бъдеще“, подчертават от руското външнополитическо ведомство.