МВнР на РФ: Позицията на САЩ за съдбата на Асад се промени

САЩ вече не поставят като главен въпросът за оставката на сирийския президент Башар Асад и това вече не е условие за преговорите за регулиране на ситуацията в Сирия, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов в интервю за в. „Известия“.

По думите му позицията на Вашингтон е претърпяла редица промени от началото на преговорния процес.

„Тогава на първо място се поставяше въпросът за оставката на Асад, казваше се, че без този решаването му е невъзможно да се водят каквито и да било преговори. Сега, с течение на времето, става ясно, че този въпрос не се поставя на преден план и не е условие за начало на преговорите. В този аспект има напредък, макар да трябва да признаем, за да бъдем справедливи, че те продължават да твърдят, че той няма политическо бъдеще и трябва да напусне властта“, поясни руският дипломат.

Той отбеляза, че САЩ се опитват да постигнат съгласието на Русия за оставката на Асад в края на преговорния процес.

„Ние продължаваме да им отговаряме, че въпросът за политическата съдба на Асад ще се решава не от нас, а както е записано и в Женевското комюнике от 2012 г., и в последвалите документи, приети включително и от Международната група за подкрепа на Сирия“, отбеляза Гатилов.