МВнР на РФ: Москва няма да замита под килима проблемните въпроси с Турция

Нормализирането на отношенията с Турция не означава, че Русия ще замита под килима проблемните въпроси в двустранния дневен ред. Това заяви в четвъртък официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Нормализирането на отношенията не снема от дневния ред проблемните въпроси, които съществуват. Ако терористите, които ние преследваме, се намират на територията на Турция, те ще бъдат преследвани от нас по същия начин и ще се стремим към тяхното екстрадиране. Не ми се иска да се създава илюзията, че сега ние ще замитаме под килима проблемните въпроси, а няма да ги виждаме. Нищо подобно“, каза Захарова.

„Наистина, политическият диалог се нормализира, но ние говорим за запазването на терористичната заплаха за туристите. Ние не преставаме нито ден да говорим за това. Това е отговорност на всеки конкретен гражданин, който пътува в Турция“, каза още тя.

„Липсата на политически контакти нанесе удар директно върху контактите между военните. Политическото нормализиране ще доведе и до нормализация по другите линии, в това число и що се отнася до борбата с тероризма“, заяви дипломатът.