МВнР на РФ: За истинско партньорство със САЩ за Сирия и дума не може да става

За истинско партньорство между Русия и САЩ в Сирия и дума не може да става в условията на постоянно поставяне на допълнителни изисквания от страна на Вашингтон към постигнатите договорености. Това заяви зам.-външният министър на РФ Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости.

„Искам да кажа, че ние неведнъж сме обръщали вниманието на американците на това, че след всеки успешен закрит кръг от преговорите и след постигането на определени споразумения, веднага след това от Вашингтон започват да се поставят допълнителни изисквания, които нарушават баланса и пречат на прогреса“, отбеляза високопоставеният дипломат.

По думите му „това може да бъде свързано с обичайния американски стремеж до последната секунда да извлече за себе си плюсовете и преференциите. Маниер, който винаги е бил характерен за американските ни колеги, които са готови да тичат след потеглилия влак и да се хванат в последната секунда за стъпалото, за да се качат на него“.

„Може би това е свързано с факта, че невинаги се провежда своевременно междуведомствена координация във Вашингтон. В подобна обстановка е много трудно да се сътрудничи и за истинско партньорство и дума не може да става“, отбеляза Рябков.

Той призова САЩ спокойно да оценят постигнатите споразумения за Сирия и да ги изпълняват на общо приемлива основа.

В частност, Рябков призова САЩ да „оставят настрана оскърбителните оценки и неприемливите изказвания по адрес на Русия“, а „в спокойна обстановка да оценят случващото се и на нормална, общо приемлива основа да изпълняват това, за което се договаряме с тях за Сирия“.