МВнР на РФ: Западните медии се боят да показват истинския живот в Крим

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в сряда (6 юли), че редица западни медии са отказали да се включат в престура на Крим заради нежеланието си да покажат нормалния живот в републиката, където няма нито гета, нито нарушения на човешките права, съобщи RT, цитиран от „Руски дневник“.

„Защото, ако дойдат тук, няма да могат да направят репортажи за гета, за побой над хора и тотално нарушение на правата и свободите на хората. Ще им се наложи да покажат живота, а животът е такъв, какъвто е. Ще им се наложи да покажат онова, което от гледна точка на западното общество не съществува. А именно: нормален живот на полуострова със своите плюсове, минуси, ежедневни тревоги, радости, цели, задачи и преодоляване на възникващите проблеми. А това изобщо не влиза в плановете на западния мейнстрийм“, каза Захарова.

Захарова коментира посещение в Крим на група чуждестранни журналисти (около 15 души), организирано със съдействието на информационния отдел на руското външно министерство. В сряда те разгледаха Керченския мост, а след това предстои да посетят „Артек“. В четвъртък след брифинг в министерството на външните работи те ще посетят Черноморския флот и ще се срещнат с администрацията на полуострова.

Според Захарова „много от чуждестранните журналисти с радост се съгласиха да дойдат“. „Действително, имаше и такива, които се съгласиха с радост, а след това по някакви причини се отказаха – може би редакционната политика не им е позволила“, допълни говорителят.