МВнР на РФ: Думите за заплаха за НАТО от страна на Русия са само „гръмки изказвания“

Думите на новия главнокомандващ Въоръжените сили на НАТО Къртис Скапароти за заплаха от страна на Русия не са нищо повече от „гръмки изказвания“, заяви пред журналисти зам.-външният министър на Русия Алексей Мешков, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, че по-рано новият главнокомандващ Обединените Въоръжени сили (ОВС) на НАТО в Европа американският генерал Къртис Скапароти определи Русия като една от главните заплахи за алианса. Генералът отбеляза, че НАТО сега се сблъсква с „възраждаща се Русия, която се стреми да се покаже като световна държава“. В сряда Скапароти пое поста главнокомандващ ОВС, като прие пълномощията от американския генерал Филип Брийдлав.

„Първо трябва да се разбере, а след това да се правят гръмки изказвания. Не е работа на натовските военни да правят политически изявления“, каза Мешков.

По-рано говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че възраждаща се Русия не е заплаха за никого. Той отбеляза, че РФ последователно се обявява за взаимно изгодното сътрудничество, отчитащо интересите на всички партньори.