МВнР на Турция твърди, че Русия е нанесла ударите по болницата на „Лекари без граници“

Турция предполага, че руските Въздушно-космически сили (ВКС) са нанесли удари срещу граждански лица в Северна Сирия. Такова твърдение се съдържа в разпространеното от турското външно министерство заявление, предаде ТАСС.

Според МВнР на Турция „през последните 24 часа в резултат на извършено, „вероятно от руски военни“, нападение с използване на ракети и самолети срещу училище в град Аазаз и управлявана от организацията „Лекари без граници“ болница в град Идлиб са загинали над 30 невинни мирни жители, голяма част сред които жени и деца“. Броят на ранените, според данни на министерството, „вероятно е над сто души“. Турската страна отправи нови заплахи по адрес на Русия, която според нея, в случай, че продължи подобни нападения, я очакват „доста по-големи и сериозни последствия“.

В същото време „Лекари без граници“ уточняват кой е нанесъл въздушния удар. Към момента е известно само, че в района, където се намира болницата, са попаднали четири ракети. В лечебното заведение са работили 54 души.

Американското правителство също не може да потвърди, че отговорност за бомбардировките носи Русия. Това призна на брифинг съветникът на американския президент по въпросите за националната сигурност Сюзан Райс.

Представители на РФ неведнъж са заявявали, че ВКС нанасят удари единствено по обекти на терористите. По-рано руското външно министерство съобщи, че турска артилерия е концентрирана в граничните райони и от 13 февруари осъществява масирани удари срещу сирийските населени места, наскоро освободени от терористите.

Сирийският посланик в Русия Рияд Хадад заяви пред телевизия „Россия 24“, че САЩ са отговорни за разрушаването на болницата на „Лекари без граници“. „Болницата е разрушена от американските ВВС, – съобщи той. – Руските ВКС нямат никакво отношение към случая“. „Това показват получените разузнавателни данни“, каза сирийският дипломат.