МВнР на Турция: Анкара призовава Русия да отмени въведените икономически санкции

В Анкара считат за необходимо въведените срещу Турция от Русия икономически санкции във връзка с инцидента със сваления бомбардировач Су-24 да бъдат отменени в най-скоро време. Това заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за ТАСС.

„Икономиката и търговията винаги са заемали особено място в двустранните ни отношения. Считаме за неправилно, заради случилия се печален инцидент да позволяваме да бъдат нанесени щети върху отношенията ни, които в резултат на дългогодишни усилия са натрупали здрава и солидна основа“, каза турският министър, отговаряйки на въпрос, как в Анкара оценяват подписания от руския президент указ за прилагането на специални икономически мерки срещу Турция.

Според турското външно министерство, по-рано между двете държава е имало разбирането, че търговско-икономическите отношения не трябва да се подлагат на влиянието на политическите разногласия.

„Вместо ескалация на сегашното напрежение, ние трябва хладнокръвно и колкото се може по-скоро да преодолеем този период и отново да върнем отношенията си в предишния път. Трябва да се помни, че в противен случай този печален инцидент носи риск от продължителни последици, както и за това да бъде запазена опасността от усложняване на отношенията между народите ни“, подчерта Чавушоглу.

„Считаме за целесъобразно за интересите на страните ни и бъдещето им да бъдат преразгледани посочените мерки и те незабавно да бъдат отменени. В противен случай, посочените икономически мерки ще окажат пряко влияние върху икономиките на двете страни и ще имат негативни последствия за руския народ не по-малко, отколкото за турския“, заяви турският външен министър.