МВнР на РФ: Чуждите медии разпространяват дезинформация за действията на Русия в Сирия

Някои чужди медии публикуват информация за това, че в Сирия има жертви сред мирното население в резултат на въздушните удари на руските ВКС, заяви официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова в интервю за телевизия Life News.

„След като беше издадено решението на Съвета на федерацията за ударите, мрежата се изпълни със снимки на деца, които са били убити от руските въздушни удари. В централните телевизионни канали на Съединените щати и Канада има снимки с надпис „Дали Русия се бори с „Ислямска държава“?“. Чрез такова представяне на информацията сред населението се зараждат съмнения относно почтеността на Русия и се формира недоверие“, отбеляза Захарова.

По думите й на Общото събрание на ООН от „представителите на страните, които не споделят оптимизъм относно руското участие в антитерористичната борба с ИД“ звучаха изявления „perception is more important than reality (англ. – „възприятието е по-важно от реалността“). „Формира се възприятие да това, което правим ние, независимо от реалността, която съществува“, обобщи Захарова.

По-рано ООН призова Русия да не допуска жертви сред мирното население на Сирия. По-късно официалните представители на организацията признаха, че са използвали непроверена информация от пресата.