МВнР на РФ: Турция подкопава усилията за нормализиране на ситуацията в Сирия

Чрез своите действия Турция пречи на международната общност, включително и на САЩ, да нормализира ситуацията в Сирия. Това заяви в интервю за телевизия RT официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Вече са приети редица документи. Въпросът е в това всички страни да изкажат, в това число и публично, оценката си за случващото се. Защото се получава така, че Турция сега подкопава усилията, които бяха предприети, в това число и от Съединените щати, изключително големи усилия за намиране на консенсус в Мюнхен“, заяви дипломатът.

Тя подчерта, че забележителните успехи на световната общност за обединяване около сирийския проблем веднага се подкопават от действията на турската страна. “Веднага щом бе уреден Виенският процес – те свалиха руския бомбардировач. Сега, след Мюнхен, когато бе приет най-важният документ, и не защото е важен, а защото предвижда конкретни стъпки за прекратяване на насилието, – тук започнаха най-грубо навлизане в сирийска територия, обстрел на сирийска територия, нарушаване на суверенитета, независимостта и международното право“, поясни Захарова.