МВнР на РФ: Русия ще предприеме ответни мерки в случай на нови санкции от ЕС

Русия ще предприеме ответни мерки в случай, че ЕС въведе нови санкции срещу нея. Това заявиха от външното министерство на Руската Федерация, предаде ИТАР-ТАСС.

„Анализът на поредните „заключения” на Европейския съвет от 30 август, отново демонстрира неспособността на държавите-членки на ЕС, да преодолеят инерцията в безрезервната подкрепа на киевските властите. Популяризираната в навечерието на срещата в Европейския съвет истерия за митичната „руска агресия в Украйна“, даде своите плодове”, отбеляза руското ведомство.

„Въз основа на напълно необосновани твърдения за присъствие на руски войски в Украйна, безразборно обвинявайки Москва за случващото се там, Брюксел продължава да избягва признаването на истинските причини за драматичната ситуация в югоизточната част на тази държава. И всичко това вместо да насърчава за незабавно, безусловно прекратяване на огъня и създаване на условия за украинския национален диалог между враждуващите страни”, отговориха от руското външно министерство.

„Същевременно, силно се набива на очи практическата липса на оценка за хуманитарната ситуация в региона, където вследствие на действията на киевските властите се образува тежка хуманитарна катастрофа. Продължава да нараства числото на жертвите сред мирното население, както и количеството украински бежанци в Русия  – около милион души”, подчертаха от руското МВнР.

„Жалко е, че Европейския съвет в противоречие с интересите на своите държави-членки, се ръководи от страни, заинтересовани от преследването на геополитически схеми, осигуряващи капацитет за разрастване на конфронтацията с Русия. Въпреки това, ние не губим надежда, че ЕС все пак ще може самостоятелно да погледне на ситуацията извън стереотипите от миналия век и да създаде конструктивна работа за съдействие в разрешаването на украинския вътрешен конфликт”, заявиха още от ведомството.

„В случай на въвеждане на нови санкции, Русия запазва правото си, да предприеме нови ответни мерки, с цел да защити своите законни интереси”.