МВнР на РФ: Опитите на САЩ да постигнат изолация на Русия се провалиха

Опитите на САЩ да постигнат изолация на Русия са обречени на провал. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, обобщаващо резултатите от изминалата година, предаде ТАСС.

„През изминалата година стана очевиден провалът на опитите на САЩ да постигнат „изолация“ на страната ни, за което красноречиво свидетелства интензивният двустранен диалог на висше и високо равнище, – отбелязаха във ведомството. – Продължихме съвместната дейност с Вашингтон в направленията, където това сътрудничество отговаря на руските интереси и задачите по гарантирането на международната сигурност и стабилност, включително и за ситуацията в Сирия и Украйна. Русия и САЩ внесоха важен съвместен принос за постигането на всестранното споразумение за иранския ядрен проблем“.

От руското външно министерство отбелязаха още, че Москва очаква от Вашингтон равноправен диалог.

„Предприеманите от Вашингтон неприятелски стъпки и опитите за оказване на натиск върху Русия бяха посрещнати с ответни действия от наша страна, – подчертаха от министерството. – В същото време ние постоянно посочвахме на американците необходимостта от спазването в двустранния диалог на принципите на равноправието, взаимното уважение и ненамесата в във вътрешните дела при пълен отказ от опитите за шантаж“.