МВнР на РФ: Москва не изключва възможността Киев да готви силов сценарий за връщането на Донбас

Москва не изключва възможността украинските власти да готвят силов сценарий за връщането на Донбас, но се надява, че това няма да се случи, заяви в интервю за ТАСС зам.-външният министър на РФ Григорий Карасин.

„Не ми се иска да мисля в този дух, макар, честно казано, мероприятията, които провеждат украинските въоръжени сили в непосредствена близост от линията на съприкосновение, включително и ротацията на военни, укрепването на силовия компонент, говорят за това, че очевидно военният сценарий далеч не е изключен“, каза той.

Карасин изрази надежда, че този сценарий „няма да се задържи в главите на тези, които вземат решенията“ в Киев.

По-рано украинският президент Петро Порошенко в интервю за турска телевизия се закани да върне Донбас до една година, като отбеляза, че става дума за мирно връщане. Опълчението в Донецката и Луганската републики обаче, редовно съобщава, че киевските военни струпват оръжие към линията на разграничаване.

По думите на Карасин в Москва се надяват, че зад изказванията на украинския президент за мирно уреждане на кризата в Донбас ще последват реални действия. Той поясни, че за киевските власти е важно да си върнат доверието на населението на Донбас. „Те могат да получат ново доверие към Киев само чрез адекватното поведение на киевските власти. За съжаление обаче засега не го виждаме“, каза той.