МВнР на Русия разказа как американската модернизирана атомна бомба ще промени ситуацията в света

Модернизираната от САЩ бомба В61-12 съществено ще понижи прага за използване на ядрени оръжия, коментира директора на Департамента по въпросите за неразпространение и контрол над въоръженията към Министерството на външните работи на Русия Михаил Улянов, предаде РИА Новости.

„Доколкото разбирам, става дума за преход към нов тип подготовка за производство на така наричания унифициран ядрен боен заряд, предназначен преди всичко за разполагане на територията на пет европейски страни (Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция) и с цел да се обновят вече намиращите се там американски ядрени оръжия“, каза Улянов.

Той отбеляза, че според наличната информация, „известно количество“ от тези модернизирани бомби ще бъде складирано и на територията на САЩ „в резерва“.

„Непосредствено влияние върху положението на нещата в Европа и света приетото от Националното управление за ядрена сигурност на САЩ решение няма да има нито днес, нито утре, тъй като доставката на новите атомни бойни заряди ще започне едва през 2020г. Именно тогава негативните последствия от модернизацията ще се усетят в действителност“, отбеляза Улянов.

По думите му, в тази връзка могат да се отделят два аспекта – чисто военен и военнополитически.

Първо, новите бомби ще са с по-голяма точност и ще имат по-малка разрушителна сила, каза той.

„Неслучайно някои американски експерти побързаха да ги нарекат по-„етични“, понеже използването им щяло да има по-малко мащабни хуманитарни последици. Но в това се състои и негатива: характеристиките на подобни оръжия обективно ще увеличат съблазънта от използването им. Това ще означава съществено понижаване на прага на използване на ядрено оръжие с всички произтичащи от това последствия. Не ми се иска да „нагнетявам“, но се появяват основания да предполагаме, че новите бомби се разглеждат от Пентагона вече не толкова като средство за сдържане, но и като оръжие на „бойното поле“, чиито характеристики са вмъкнати за решаване на оперативни задачи. Би ми се искало да греша за това“, каза Улянов.

Що се отнася до военнополитическия аспект, то, според дипломата, обновяването на американския ядрен арсенал в Европа означава дългосрочно продължаване на практиката на осъществяване на „съвместни ядрени мисии“ в НАТО, в рамките на които пилотите от неядрените страни се готвят за използване на американското ядрено оръжие.

„Тези мисии, според нас, са грубо нарушение на Договора за неразпространение на ядрено оръжие“, заяви Улянов.