МВнР на Русия: Никой не заплашва американските дипломати в Москва

Руското външно министерство опроверга заявленията за това, че дипломатите от американското посолство в Москва са заплашвани и върху тях е оказван психологически натиск. Това съобщи телевизия „Россия 24“. Тези твърдения са напълно безпочвени и не отговарят на истината.

„Подадената явно от Държавния департамент информация на телевизия „Ей Би Си Нюз“ за упражняване върху служителите на Посолството на САЩ в Москва на „психологическо въздействие“ и тяхното системно „заплашване“, е напълно безпочвена и не отговаря на истината“, се казва в изявление на руското външно министерство, публикувано на сайта на ведомството.

„Работата даже е в това, че оповестените „оплаквания“ не стигат до нивото дори на евтините шпионски детективи, а се свеждат до банални фантазии, свързани с хакерските атаки на нечии електронни пощи, спукани гуми и „прониквания“ в домовете. Възмутително е категоричното и противоречащо на фактите твърдение на прессекретаря на Държавния департамент, че „за разлика от поведението на руските граждани“, американската страна се отнася към дипломатите от Русия „с най-голямо уважение““, – уточниха от МВнР на Русия. – Ние не сме привърженици на публичното обсъждане на професионалните страни на дипломатическата дейност и свързаните с нея рискове, които обикновено са високи в САЩ по силата на мащабите и размаха на тайните операции на американските специални служби, под чиято плътна „опека“ се намират руските дипломати. Но след като Вашингтон започна този разговор „на всеослушание“, то ние имаме какво да кажем“.

Представители на министерството утвръждават, че руските дипломати в САЩ са подложени на преследвания и натиск, включително и на демонстративно разследване и натрапчиви опити за „беседа“. „Към нашите дипломати регулярно се извършват подходи за вербуване, практикуват се груби провокиращи прийоми с използването на незаконно получени лични данни, включително и информация за здравословното състояние на членовете на семейството. Нека си спомним и неотдавнашния инцидент с използването на сила не само срещу служителите на нашето Посолство в САЩ, но и срещу техните съпруги, които бяха задържани и подложени на жесток разпит. Американската страна дори не поднесе извиненията си, въпраки нашите обръщения“, заявиха от руското дипломатическо ведомство.

„Съветваме колегите си от Държавния департамент да не добавят допълнително негативизъм в и без това вече мрачния фон на нашите отношения. Проблемите така не се разрешават, а само се задълбочават“, заявиха от руското министерство.