МВнР на Русия изрази възмущението си от показните акции на неонацистите в Украйна

Москва изрази безпокойството си във връзка с ескалирането на неонацистките настроения в Украйна и определи проведените във вторник акции като грубо нарушение на фундаменталните принципи и норми на международното право. Това заяви пълномощникът на министерството на външните работи на Русия по въпросите за човешките права Константин Долгов, цитиран от РИА Новости.

На 14октомври в редица украински градове се проведоха шествия по повод годишнината от създаването на „Украинската бунтовническа армия” (УБА). Тя е сформирана през 1942 г. като част от Организацията на украинските националисти с основна цел борбата за независимост на Украйна. УБА е действала преди всичко на територията на Западна Украйна и е воювала срещу съветските войски, а в продължение на известно време – и срещу хитлеристите. След края на войната армията е продължила борбата си срещу съветската власт. Героизирането на УПА и нейните лидери Степан Бандера и Роман Шухевич предизвиква множество критики от страна на ветераните от Великата отечествена война, както и от политиците, обвиняващи бандеровците в сътрудничество с нацистите.

„С дълбока загриженост и възмущение приехме съобщенията от Киев и редица други градове, съдържащи кадри от добре организирани митинги и факелни шествия на неонацисти с есесовска и бандеровска символика, обилното цитиране на изпълнените с омраза към човека изказвания на Хитлер и други нацистки престъпници и украинските им съучастници”, се казва в коментара на Долгов, публикуван на сайта на ведомството.

„Тази поредна неонацистка проява, разпалващите расово и етническо напрежение изказвания на някои украински политици, включително и призовавания към насилствени действия срещу руските граждани, ние квалифицираме като най-грубото нарушение на фундаменталните принципи и норми на международното право и решенията на Нюрнбергския трибунал, лежащи в основата на Устава на ООН. Смятаме това за цинична и непростима обида на паметта на хората, в това число милионите представители на народите от СССР, дали живота си за освобождението на света от „кафявата чума””, допълни Долгов.

Руският дипломат изрази надежда, че международните организации и структури, в лицето на ООН, ОССЕ и Съветът на Европа ще окажат въздействие върху киевските власти, „продължаващи открито да игнорират международните задължения на Украйна в областта на човешките права”.

Долгов допълни, че в борбата с героизирането на нацизма е необходимо всички членове на международната общност, в това число и конструктивно настроените политически сили в Украйна,  да обединят усилия.