МВнР на Русия заяви, че няма проблеми в отношенията с Турция

В Москва заявиха за отсъствието на проблеми в отношенията с Турция. Това съобщи Мария Захарова в ефира на телевизионния канал  „Россия24“, цитирана от „Руски дневник“

„Турция няма проблем с Русия. Струва ми се, че знам с кого, но с нас няма никакви. Ние виждаме потенциал в развитието на нормалните и стабилни отношения с Турция във всички области и във всички посоки. Не от страна на Русия напоследък сме свидетели на най-тежките критики и атаки срещу Турция. Ние имаме потенциал и той е именно положителен. Имаме и големи различия, не мога да отрека това. Ние имаме различни мнения по редица въпроси, но това е нормално, защото ние сме различни страни и имаме различни интереси“, каза още тя.

Руското министерство на отбраната съобщи, че на 3 октомври руски самолет СУ-30 поради неблагоприятни метеорологични условия e извършил кратковременно навлизане за няколко секунди в турското въздушно пространство. Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че инцидентът няма да предизвика напрежение в отношенията между двете страни. Той каза, че Москва е информирала Анкара, че инцидентът е станал по погрешка и няма да се повтори.

Говорителят на президента на Руската Федерация Дмитрий Песков заяви, че Русия е предоставила изчерпателни обяснения за инцидента. Руското външно министерство съобщи още, че Москва смята обясненията за достатъчни, но е готова, ако е необходимо, да продължи диалога с Турция по този въпрос.