МВнР на Русия: в Украйна вече започна военна кампания

Упълномощеният от руското външно министерство по въпросите за правата на човека, демокрацията и върховенството на закона Константин Долгов заяви във връзка със събитията в Краматорск: „Въпреки привидно миролюбивите декларации, които звучаха в последните дни от киевските управници, е даден старт на военна кампания, в резултат на което, както ние неведнъж предупредихме, може да възникне гражданска война и дестабилизация на ситуацията в тези райони на страната, а възможно е дори и в цяла Украйна”, предаде ИТАР-ТАСС.

Събитията в Краматорск, довели до човешки жертви в резултат на сблъсъците на редовната украинска армия и привържениците на федерализацията, говорят за това, че се реализира най-лошият сценарий и в Украйна вече е започнала гражданска война, заяви изпълнителният директор на Центъра за политологически изследвания „Север – Юг” Алексей Власов.

„Не ми се иска да давам оценка, но западната историография спори относно критериите за определенията „гражданска война” и „локален конфликт”. Някои казват, че според броя на жертвите – хиляди или стотици души, може да се говори за гражданска война, а при 5-6 жертви не става въпрос за такава. От моя гледна точка обаче, всеки човешки живот е показател, че противопоставянето вече е преминало критичната точка и това в Украйна е така. Затова смятам, че гражданската война фактически е вече започнала”, поясни експертът.

Според Власов, от страна на днешната киевска власт не са предприети никакви политически стъпки, които реално биха намалили напрежението и биха способствали за провеждането на диалог.

Международните организации трябва да окажат влияние на киевските власти, смята още Власов. „Едва ли те ще приемат гледната точка на експерт от Русия. Мисля, че те имат други съветници. Но международните организации могат да направят това. Смятам, че има влияние над Турчинов, Тимошенко и Яценюк от страна на Запада”, заключи специалистът.