МВнР на Китай: Свалянето на руския Су-24 е загуба за международната кампания срещу тероризма

Сваленият от Турция руски бомбардировач Су-24 в Сирия е загуба за международната кампания срещу тероризма, заяви във вторник говорителят на китайското външно министерство Хонг Лей, цитиран от ТАСС.

„Унищожаването на руския военен самолет е загуба за международната кампания срещу тероризма. Надяваме се, че всички заинтересовани страни ще имат възможност да засилят сътрудничеството и координацията си, както и да предприемат решителни действия, за да се избегнат подобни трагедии в бъдеще“, каза дипломатът.

Той отбеляза, че руският военен самолет в Сирия е изпълнявал полети в сирийското въздушно пространство с разрешението на правителството на страната. „Той е бил свален по време на изпълняване на мисия за унищожаване на терористичните цели в Сирия“, подчерта официалният представител на китайското външно министерство.

„Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, даваща пълномощия на всички страни-участнички, които са способни на това, да предприемат всички необходими мерки за борба с терористичните сили, включително и „Ислямска държава“, припомни Хонг Лей.