Мащабни празненства по случай Деня на Русия

На 12 юни руските граждани отбелязват Деня на Русия – главния държавен празник на страната. На този ден през 1990 г. Първият конгрес на народните депутати на Руската федерация приема Декларация за суверенитета на Русия.

В Москва сред над 200 празнични мероприятия основно ще бъде празничният концерт в Кремъл с участието на 1 300 артисти, които ще представят шоуто „От Рус до Русия“.

Историята на Древноруската държава е основна тема на няколко фестивала, които ще се проведат в Деня на Русия в Ленинградска област. Шоу програмите с елементи на исторически възстановки се провеждат край стените на трите древни крепости – Старая Ладога, Корела и Виборг.

Край стените на старинната крепост Корела, основана от новгородци през 1310 г., празникът „Русия – това е завинаги“ ще запознае гостите с историята на Северна Русия. В мероприятията ще участват майстори от националните занаяти и творчески колективи от района и града. Гостите на тържествата тук ще могат да се насладят на ястия от традиционната кухня.

В Екатеринбург тържествените мероприятия по случай Деня на Русия бяха открити с концерт на хор от 1 500 изпълнители, които изпяха любимите на народа песни за Родината. Освен това, в Деня на Русия в Екатеринбург се провежда и гастрономически фестивал, организаторите на който приготвиха 100 кг пелмени по уникални рецепти.

Денят на Русия във Велики Новгород ще бъде отбелязан с Международен фестивал на народното изкуство и занаяти „Садко“. Сред участниците във фестивала са фолклорни групи от Бразилия, Индия, Китай и Беларус.