Матвиенко: Русия може да възобнови операцията си в Сирия в случай на терористични атаки

Русия може да възобнови операцията на ВКС в Сирия „в мащаби, съответстващи на степента на заплаха“ в случай, че групировката „Ислямска държава“ (ИД) и други терористични организации доведат до ескалация на военните действия, както и терористични атаки срещу мирното население, заяви в интервю за РИА Новости председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко.

„Ако терористите от ИД и другите международни терористични организации предизвикат ескалация на военните действия или терористични атаки срещу мирното население, то не бива да се изключва, че военно-въздушната операция на РФ по унищожаване на терористите може да бъде възобновена в мащаби, съответстващи на степента на заплаха“, каза тя.

Матвиенко подчерта, че Русия ще се бори срещу опитите на терористите да възобновят пълномащабната война.

„Припомням, че в Сирия имаме две военни бази. Там работят наши специалисти, които помагат за установяването на мирния процес“, отбеляза тя.

По думите ѝ изтеглянето на основната част от руския военен контингент от Сирия „е доказателство за искрените ни намерения да донесем мир на сирийската земя, да дадем допълнителен  тласък на политическо разрешаване на конфликта“ и Русия е твърда в позицията си.

„Ние извършваме мониторинг на спазването споразумението за прекратяване на огъня, но не се ограничаваме само с това. Нашите военни се проявяват като изключителни преговарящи и дипломати. Те провеждат активна работа с ръководителите на различните опозиционни движения, привличайки ги като участници в мирния диалог. Всеки ден виждаме резултатите от тази работа и виждаме как все повече сирийски граждани подкрепят тези усилия“, подчерта председателят на Съвета на федерацията.