Матвиенко: Военната операция на Русия в Сирия няма да бъде продължителна

Военната операция на Русия в Сирия няма да продължи много дълго, като нейните срокове ще зависят от резултатите от борбата с терористите, заяви председателят на горната камара на руския парламент Валентина Матвиенко, цитирана от ТАСС.

„Не мисля, че операцията на нашите военновъздушни сили ще продължи прекалено дълго. Нейният срок ще се определи от резултатите на нашите усилия в борбата срещу Ислямска държава (ИД) и международния тероризъм. Изключително важно е да се унищожи това зло в бърлогата му, като не се допусне разпространяването на ИД и международните терористични групировки в други страни, други региони, включително и Русия“, подчерта тя.

Матвиенко поясни, че неотдавнашното изявление на чеченския лидер Рамзан Кадиров за целесъобразността от провеждането от РФ на наземна операция в Сирия и за готовността за изпращане там на военни от Чечня, е било погрешно изтълкувано. „Чечня е част от Русия, няма никакви чеченски войски. Има редовна руска армия, която няма да участва в наземна операция. Очевидно вие сте го (Кадиров) разбрали неправилно“, отбеляза тя.

Председателят на Съвета на федерацията посочи, че „в Сирия на страната на терористичните групировки воюват няколко хиляди граждани от страните от бившия Съветски съюз, в това число и от Русия“. „Ние не бихме искали тези хора да се върнат на територията на нашите страни и да бъдат заплаха. Това бе една от причините, поради която участваме в борбата срещу ИД и световния тероризъм“, отбеляза Матвиенко.