Масленица гони зимата край Камчия

Със забавни игри и символично изгаряне на сламеното чучело на зимата ще приветстват пролетта в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ днес. Празникът, който съответства на нашия Сирни Заговезни, ще събере възпитаниците на учебната база на московското правителство и българчета, които изучават руски език, съобщи varna.topnovini.bg. Поканени са генералният консул на Руската федерация във Варна Сергей Лукянчук и читалищните общности на общините Аврен, Долни чифлик, Бяла и Варна.

Масленица е древен славянски празник, свързан с изпращането на зимата и посрещането на пролетта, с кукерските обичаи и най-важното – с даване на прошка преди началото на Великденския пост. Това е един от най-големите семейни празници в Русия, който продължава цяла седмица.

Характерни за тази традиция са блините – палачинки, които се правят през всеки ден от седмицата. Около трапезата се събира цялото семейство, като младите показват уважението си към възрастните, зетьовете към тъщите, снахите към свекървите, младото семейство към кумовете. Кулминацията на „маслената“ седмица е от четвъртък до неделя, когато се дава прошка. В този период се правят люлки на открито, ходят кукери, правят се конни надбягвания, палят се огньове, в които се „изгаря“ зимата.

Именно запалването на сламеното чучело на зимата ще бъде и един от най-атрактивните моменти на празника в „Камчия“. Преди това обаче са предвидени много традиционни игри за малките и големи гости на комплекса – дърпане на въже, „Петльов бой“, „Ездачи“ с тротинетки, скачане с чували, щафета със сурови яйца и др.