Масленица в Русия: конкурси за чучела, кула от палачинки…

Масленичната седмица, която започва на 24 февруари, ще подари множество традиционни и интересни развлечения — участие в борбата „стенка на стенку“, съревнование за скоростно ядене на палачинки, катерене по леден стълб за награда, пързаляне с шейни и участие в изгарянето на чучелото на Масленица.

Международно богато пируване

Празникът „Сибирска Масленица“ в Алтайския край ще събере около 15 хиляди гости от цяла Русия и чужбина. Той ще започне на 28 февруари и ще продължи до 1 март. Гвоздеят на програмата ще бъде международният гастрономически панаир „Пир горой“ (богато пируване) и  откриване на фестивала на гео-етнографското кино „Сердце Мира“ (Сърцето на света). На панаира, в частност, гостите ще могат да вземат участие в най-зрелищните състезания за готвачи, разиграване на приза на  симпатиите на публиката, а най-добрите руски и задгранични готвачи ще проведат обучение.

„Палачинкови гуляния. Фестивал на палачинките от цял свят“ ще се проведе в  Нижний  Новгород на 2 март. Готвачи от  10 ресторанта ще представят уникални рецепти за приготвяне на палачинки. Освен това, организаторите обещават да построят най-високата кула от палачинки и да установят нов градски рекорд.

Няма да мине празникът и без съревнования – цял ден гостите на празника ще се състезават в скоростно печене на традиционното масленично лакомство. „Молодцы и удальцы“ (юнаците и смелчаците) ще могат да опитат щастието си в „Руските забавления“ , а най-смелите ще вземат участие в ежегодния шампионат по ядене на палачинки.

vseruss.ru