Марешки и Енчев: България трябва да поддържа по-добри отношения с Русия

България трябва да поддържа по-добри партньорски отношения с Русия, а на присъствието на чужди военни у нас трябва да бъде сложен край. Това са само две от позициите, които се оказаха общи за кандидат-президентите Веселин Марешки и Велизар Енчев. В сутрешния блок на бТВ те проведоха в по-малка степен предизборен дебат и в по-голяма – дискусия, в която взаимно се допълваха.

Велизар Енчев се обяви „за“ падането на санкциите, наложени на Русия заради украинските събития като посочи, че заедно с лидерите на Унгария, Чехия и Словакия би се включил в инициатива за премахването им. „България е най-засегната от санкциите. Русия е наш геополитически партньор, би трябвало да е наш главен икономически партньор. Ние можем да си върнем тези пазари, но не с тази русофобска политика“, категоричен бе той.

Според Марешки Русия се мотивира допълнително от санкциите, развива производства и скоро нашият внос може да се окаже ненужен. „Интересът на българския народ и на българския бизнес е да си партнираме с Русия“, каза той.

Двамата се оказаха на сходни позиции и по отношение на Крим. Велизар Енчев отбеляза, че случаят е сходен с този в Косово, но даже има и решение от референдум. „Народът на Крим е казал, че иска да е в границите на Русия и той е там, където е пожелал да бъде. Считам, че те в момента са много по-добре, отколкото бяха“, отбеляза Веселин Марешки.

Ако бъде избран за президент Марешки би свикал Консултативния съвет за национална сигурност и би го посветил на темата „корупция“.

Велизар Енчев би свикал КСНС, за да поиска от правителството отговори защо се е стигнало до провала с Кристалина Георгиева в ООН и защо нашата страна е „проспала“ месеците, в които Русия и Турция са били във влошени отношения и е имало как да не бъдем заобиколени чрез „Турски поток“.

Първа стъпка негова стъпка обаче би била референдум за членството в НАТО и присъствието на чужди бази на българска територия. „Ние нямаме интерес от настаняване на войски на наша територия“, подчерта и Марешки.

Двамата обсъдиха още темата за бежанците, за правомощията на президента, ограниченията в Изборния кодекс за българите в чужбина.