Малайзия: Русия прави по силите си около инцидента

Малайзийският министър на транспорта Ляо Тьонг Лай заяви, че според него Русия прави всичко възможно да осигури безопасен достъп до мястото, където се разби малайзийският пътнически самолет и призова светът да съдейства за бързото прибиране на телата, предаде Ройтерс.

„Те правят всичко по силите си да помогнат на Малайзия да осигури обезопасеност на мястото“, каза пред репортери Ляо.

„Малайзия е дълбоко обезпокоена, че мястото на катастрофата не е обезопасено както трябва. Непокътнатостта му е изложена на риск и има данни, че основни веществени доказателства не са запазени на местопроизшествието. Има опасност нежелателната намеса на мястото на катастрофата да подведе разследването, подчерта Ляо, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес. Да не се предотврати подобна намеса би било предателство към жертвите на трагедията“, добави той.

Министърът, който по-късно днес лети за Украйна, изрази мнение, че самолетът е бил свален. Ляо отново отбеляза, че самолетът не е навлизал в забранено за полети въздушно пространство. „Той е летял на височина, указана и смятана от местните служби за контрол на въздушното движение за безопасна и изобщо не са се отклонявали в забранена летателна зона“, подчерта министърът.

„На място обаче правилата на войната се нарушават. Това безчинство не може да остане безнаказано. Малайзия осъжда този брутален акт на агресия и призовава, отговорните за него да бъдат открити и върху тях да бъде приложен закона с пълната му сила без отлагане“, заяви Ляо.

Малайзийският сайт „Малаймейл онлайн“, цитиран от ИТАР-ТАСС, съобщи днес, че разбилия се на територията на Украйна Боинг 777 на „Малейжа еърлайнс“ е летял на 482 км северно от обичайния курс.

Данни от специализирани интернет сайтове, позволяващи проследяване на движението на самолети, свидетелства, че до 17 юли, когато стана катастрофата, самолетите на „Малейжа еърлайнс“ по маршрута Амстердам-Куала Лумпур са летели значително по на юг.

Вчера на сайта на авиокомпанията беше публикувано съобщение, в което се казва, че след като боингът навлязъл в украинското въздушно пространство, украинските диспечери са поискали от екипажа да слезе с 500 м по-ниско.

По план самолетът трябвало да лети на височина 10 668 м в украинското въздушно пространство. След като навлязъл в него, екипажът бил помолен да слезе на височина 10 058 метра, се казва в съобщението на пресслужбата на авиокомпанията.

Ляо каза, че по-рано днес малайзийският екип е пристигнал в Киев.